”Karter mä Kurt”

På Hembygdsföreningens ”Café-kväll” den 25/3-15 studerade vi gamla kartor med Kurt Persson som handledare.

20150325_195155

Att studera kartor är väldigt spännande. Särskilt då det gäller gamla kartor. Men det är inte lätt när man är novis inom detta område, är man dessutom ovan datoranvändare så, inte blir det lättare precis. Men med en sådan eldsjäl och kartläsare som Kurt Persson så ska vi nog lära oss en hel del. Han kommer säkert navigera oss på rätta vägar. För det är mycket sökande och letande i register och akter.                                                                       På Riksarkivet, som finns gratis att ladda ner, hittar man det mesta.

De första kartorna härifrån Skaraborg är från år 1644. Det utbildades lantmätare och det var de som ritade kartorna. En mycket duktig lantmätare vid namn Benjamin Risberg ritade många kartor. De flesta kartor är mycket detaljrika och vackra.  Även om de inte alltid stämmer så bra med verkligheten, så kan man ändå mycket väl förstå innehållet och med fantasins hjälp hittar man snart rätt på kartan. Vi fick också lära oss vad de olika tecknen på kartan hade för betydelse. Många av de gamla namnen på orter, gårdar, vattendrag, skogsskiften m.m. är kvar från den tiden, men med en ålderdomlig stavning. Vi tittade på en karta från år 1700 över Kåkinds härad och Kurt berättade om de olika ”hemmanen” som fanns. Skattehemman, rusthåll och kronoskattehemman

Efter kaffepausen, där det livligt diskuterades om kartor och händelser från förr, var det dags att studera en karta över Varola by. Det var en gammal karta från år 1743. Alla gårdarna i Varola, med några undantag, var samlade på samma plats, där nu den nuvarande kyrkan ligger. Kurt berättade bl.a. om ”grannaförordninen” och ”byfogden”. Det var byfogden som blåste i ”byahornet” för att sammankalla alla till möte. Alla fick släppa det som de för tillfället hade för händer och skynda sig till platsen för mötet. Om du av någon anledning inte infann dig så blev det bötesstraff. Det kunde t.ex. gälla en sådan sak som att du inte hade stängslat ordentligt.

Sedan var det Varolas ”Laga Skifte karta” från 1850 som studerades. Då bodde det 30 familjer på platsen där nuvarande kyrkan ligger. Av dessa fick 22 order om att riva sina hus för att bygga upp dem igen, i den mån virket var återvinningsbart, på därtill hänvisad plats. I vissa fall blev det lottdragning om jordbitarna, en del var ju sämre att bruka än andra. Familjerna hade tre år på sig att riva, bygga upp och få jorden brukningsbar. Det var säkert ett mycket hårt liv för dem. Dessutom skulle det byggas skola och den sjunkande kyrkan var i ett akut läge och skulle repareras och stadgas upp. Här kan man verkligen tala om ”byggbom”.

Ja detta var bara ett litet axplock av det vi fick med oss om kartor och dylikt denna kväll. Alla var enade om att vi vill ha mer, så därför bestämdes om ännu en ”kart-kväll med Kurt”. Den kommer att bli Café-kvällen onsdagen den 22 april. Väl mött då!

Till sist berättade Kurt om vår hemsida, vad som fanns där och hur man ”hittade hit”:                                                                                                                            www.varola.se

Det här inlägget postades i Har hänt på bögda. Bokmärk permalänken.